Leh Campus

Leh, India

Leh Campus

There can be no doubt, that the driver for prosperity and large scale economic growth and a sustainable future will be industry.

While there is a lot of exciting work being carried out in the service industry sector, especially IT and ITES, there is a large scope of improvement and growth in the design environment for the manufacturing industry.

At ANA, we have tried to use the opportunity provided by the Plasser project, to design and implement a combination of technologies, which will make for a better working environment in the difficult climate (specially summer) of South Gujarat.

Similarly, a combination of in situ, and industrial technology has been used in the building development itself, to create a system of good quality, fast construction and optimize cost, keeping in view certain incremental changes we could achieve as we ll as the ability of contracting firms to be able to stretch their existing capabilities and achieve the expected quality.

The site plan and process flow closely follows the production philosophy and assembly sequence from Plasser. The sizing of grids and spans was made keeping in mind the production needs movement of goods and the most optimum design against the gantry cranes needed by Plasser for the production.
All services entering into the building and needed for production as well as facilities, have been located sequentially near to the center of density of their usage, thereby optimizing the design of the carrying services, as well as long term transmission looses in the cables and pipes.

The two most important interventions have been in the design of the thermal mass at the base of the building and the comfort conditions achieved thereby using a combination of conventional cooling methods as well as radian floors and geothermal air tunnels.

We introduced a solar PV power plant to utilise clean energy for the comfort conditioning system to ensure that the capital cost of the comfort system becomes a capex without impacting opex over the long term. This was critical, since every rupee spent on opex, higher than competition would hurt the financial prospects of product pricing in the long term.

The structure is exposed cast in situ concrete for foundations, plinth and a PEB completely insulated building above 4.8 meter in height.

The foundation pits were used to lay HDPE pipes for using geothermal energy to allow input air to be cooled prior to passing through AHU’s and TFA’s. A radiant floor cooling system is designed to utilise a secondary circuit of return water from the main chiller system to cool the floors using PEX pipes embedded in the floor.

The large thermal mass will prevent major thermal shifts in the building. Once equilibrium is achieved after the initial pull down, the building will utilise very minimal energy to keep the occupants comfortable, using a combination of conventional air flow through large AHU’s, radiant floor cooling, radiant ceiling panels ( in the office area) and air forced through geothermal tubes. The solar plant on the roof will provide the necessary energy during most of the year (except monsoon period) for the running of the comfort conditioning systems.

Another notable feature of the building is the use of PoE for the smart lighting solution. Where the plant area lighting utilizes optical sensors to switch on and off, the number of light fittings required for pre-set lux levels, the office lighting goes several steps further.

The sensors embedded in the PoE lighting fixtures allow its occupants to control thermal comfort as well as lighting, using an intelligent interface between the lighting fixture and the air conditioning of the building.
Each occupant of the building will be able to control his or her personal space in the building using a smartphone interface. Once a particular area is not occupied, the intelligent system will /lower all unnecessary lighting and air-conditioning. This will allow the building to save energy and optimize performance without dependence on human behavior.

The rain water management system is also planned to ensure zero run-off from the site. The entire site is graded to channel water into large “holding pits, which are in turn connected to recharge wells. Typically, the capacity of the recharge wells slows down as monsoon progresses, owing to the saturation of sub soil conditions. The interface of recharge channels prevents this water from being lost, or, becoming a flooding problem for the region. The water stands in the re charge channels safely, until the recharge wells are able to absorb all the rainwater run-off.

These wage water is also being treated on-site, and the treated grey water is utilised for horticulture in the large lawns and gardens.

ANA was able to optimize and interconnect all the systems using the power of BIM through Revit and Navis-Works. This powerful software system allowed different specialties of the design and engineering teams to function as one.

We were able to accommodate constantly evolving requirements from the client as their faith in the business and the ability of the project team grew. Multiple facilities and faculties in the project were added to cater better and bigger machines.

ANA was able to keep the project cost within the stipulated budget and build generally in line, due to the large scale data base, easy visual interface and ability to adapt provided by the design software used.

Area
4,67,427 sq ft
Project type
Leh Campus
Brief of the projectANA designed the Leh campus for the University of Kashmir by maximizing the flow of light and heat in the building; by enhancing the usage of all spaces along the sun path. The buildings also allows accessibility to education even in harsh weather, without depending on electrical or mechanical heating. This in turn means that the facility can now be used for more number of months